mandag 25. oktober 2010

Forsøk: Ballong

Hensikt
Vi skulle finne ut hva som skjedde når ballongen blåste seg opp.
Utstyr
-  En flaske
-  Isboks
- Varmt Vann
- En ballong

Framganngsmåte
- Vi la en  tom flaske i isboksen slik at flasken ble kald.
- Vi tok den tomme flasken utav isboksen å festet en ballong på flasketuten.
- Dermed tok vi varmt vann på bunnen av flasken, da blåste ballongen seg opp. 
Resultat
Når vi tok varmt vann på den kalde flasken som ballongen var festet på så blåste ballongen seg opp. 

Konklusjon 
Når flasken ble kaldt krympet den fordi molekylene ligger i ro når det er kaldt. Når vi tok varmt vann på flasken så beveget moleykylene på seg slik at det ble mer luft og derfor blåste ballongen seg opp. 

mandag 18. oktober 2010

Hør deg selv, drivhuseffekten

1. Uten drivhuseffekten ville temperaturen på jorda vært lik som temperaturen på månen. På månen er temperaturen 100 °C på solsiden, og -150 °C på nattsiden.


2. Gjennomsnittstemperaturen på jorda i dag er 15 °C.


3. Drivhusgasser er fellesbetegnelsen på de gassene som absorberer varmestrålingen fra bakken. Eksempler på drivhusgasser er nitrogengass, oksygengass, karbondioksid.


4. De to gassene som bidrar mest til drivhuseffekten er karbondioksid og vanndamp.


5. Jorda er i energibalanse på grunn av drivhuseffekten. Hadde vi ikke hatt drivhuseffekten ville all energien som jorda mottok fra solen bli sendt ut i verdensrommet. Da hadde temperaturen på jorden konstant vært  -19 °C. 


6. Menneskelig aktivitet kan forstyrre energibalanse på grunn av vår industri og produksjon. Det er vist at siden vi begynte med så mye industri og produksjon at det har blitt en økning til drivhusgasser. 

Forsøk: Drivhuseffekten

Hensikt
Vi skal undersøke hvilke konsekvenser det får når vi forsterker den naturlige drivhuseffekten(nord- og sørpolen).

Utstyr
- To glasskar
- To isblokker
- En stein
- Vann

Framganngsmåte
- Vi fyller begge glasskarene med lunket vann. I det ene glasskaret har vi lagt en stein som skal forestille land.
- Vi legger en isbit i hver av glasskarene og skal se hva som skjer når isen smelter
- Glasskarene står helt stille på pulten mens isen smelter

Resultat
I det ene glasskaret har vannet steget. Dette var glasskaret med en stein, steinen ligger nå under vann. I det andre glasskaret har ikke vannet steget.

Konklusjon 
Konsekvensene av en forsterket drivhuseffekt er at havnivået stiger. Når is smelter stiger havnivået og i fremtiden kan jorden ligge under vann.

mandag 4. oktober 2010

En ubehagelig sannhet

Al Gore
Albert Arnold Gore jr. er en amerikans politiker. Han var den 45. visepresidenten i USA under styret av Bill Clinton. Al Gore skulle egentlig stille til presidentvalg i 1992, men valgte å heller være hjemme med sønnen som var blitt utsatt for en bilulykke. Al Gore stillte til valg i 2000 men tapte mot George W. Bush. Al Gore har vært mye i fokus siden år 2000 på grunn av hans engasjement innenfor miljøproblemene. Han lagde en film kalt "en ubehagelig sannhet" og bok av samme navn. I 2007 mottok han Nobels fredspris for sitt arbeid innen for klimaspørsmål.
En ubehagelig sannhet
Trykk her for å se trailer
En ubehagelig sannhet er en amerikansk dokumentar film som handler om dagens miljøproblemer og hva som kan skje i fremtiden. I filmen viser Al Gore en lysbildefremvisning og holder foredrag om global oppvarming. Budskapet med filmen er at de klimagassene vi mennesker har forårsaket har ført til økt oppvarming av kloden de siste 50 årene. Hvis ikke utslippene blir redusert kraftig vil kloden bli utsatt for store naturkatastrofer. De meste av det som blir tatt opp i filmen er blitt bekreftet som sannheten av vitenskapen. Sannheten om klimaendringene er ubehagelige, og derfor skyver vi det fra oss.

Bilde av: Al Gore, filmens cover
Bilder: Google
Informasjon: Wikipedia